Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Λαχανικα για ολο το χειμωνα με μια φυτευση

Λαχανικα και χορταρικα για ολη τη σεζον με μια σπορα


Ειναι κατι το οποιο γνωριζουν αρκετοι ειδικα στα χορτα,ειδικα οι παλιοι καλλιεργητες.
Μια μια σπορα λαχανικων και το καταλληλο τροπο συγκομιδης μπορουμε να βγαλουμε ολη τη σεζον.

Το τροπος ειναι πολυ απλος.Το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να μη ξεπατωνουμε τα λαχανικα και χορτα που θελουμε αλλα να τα κοβουμε στο σημειο που πεταει το βρωσιμο μερος.
Δηλαδη να μη χαλαμε το ριζικο συστημα και τον κορμο τους.
Τα λαχανικα στο οποιο γινεται αυτο ειναι:

  • Κρεμμυδια χλωρα
  • Πρασσα
  • Μαρουλι
  • Σαλατες
  • Λαχανο λευκο και κοκκινο
  • Αντιδι
  • Ροκα
  • Σπανακι
  • Σεσουσκλο
(Ισως να ξεχασα και καποιο αλλο)


Συν

  1. Εξοικονομηση λεφτων.Με μια αγορα σπορων η φυτων μπορουμε να παραγουμε αρκετα,καιρου επιτρεποντος.
  2. Εξοικονομηση χωρου.Οσοι δε εχουν μεγαλο χωρο για φυτευση και μπορουν να φυτευσουν ετσι λιγα φυτα,μπορουν με αυτα τα φυτα και σταδιακη συγκομιδη να εχουν περισσοτερα λαχανικα για συγκομιση στο ιδιο διαστημα.
  3. Εξοικονομηση χρονου:Με το να αφηνουμε το ριζικο συστημα και τον κορμο του ηδη αναπτυγμενου λαχανικου,γλυτωνουμε αρκετο χρονο απο το να το ξεπατωναμε,να σκαλιζαμε και να ξαναφυτευαμε παλι.Στα μαρουλια πχ,μετα απο μια βδομαδα περιπου(σε καλο χωμα)εχει την ιδια αναπτυξη που θα εχει ενα μαρουλι φυτεμενο ενα μηνα πριν.

Πλην


  • Το μονο αρνητικο αν θα μπορουσε κανεις να το πει αρνητικο ειναι οτι συνηθως απο το ιδιο λαχανικο βγαινουν πανω απο ενα νεα λαχανικα.Δηλαδη στο μαρουλι συνηθως βγαινουν 4-5 απο τις ακρες,το ιδιο και στο λαχανο.Το μονο που χρειαζεται να κανουμε ειναι να κοψουμε αυτα που δε θελουμε.


Στο μαρουλι και τις σαλατες μπορουμε να κανουμε και μια αλλη διαδικασια για να εχουμε παντα συγκομιδη.Μαζευουμε τα εξωτερικα φυλλα.Το μαρουλι κ οι σαλατες εχουν τη ιδιοτητα να μεγαλωνουν συνεχεια απο το εσωτερικο.Οσο εμεις αφαιρουμε τα εξωτερικα φυλλα που ειναι και τα πιο μεγαλα,το μαρουλι θα συνεχισει να αναπτυσεται και να βγαζει απο τη "καρδια" του νεα φυλλα που σιγα σιγα θα γινονται εξωτερικα.Ετσι η αναπτυξη γινεται πιο γρηγορα απο το κοψιμο.

Επισης αυτη η διαδικασια μπορει να γινει και απο φυτα της αγορας.Πολλα φυτα της αγορας πωλουνται με τις ριζες,οπως συνηθως το κρεμμυδακι,το πρασσο η το σεσκουλο.Αν κοψουμε τις ριζες και τις φυτευσουμε θα εχουμε ενα νεο φυτο πολυ συντομα κ δωρεαν.
Η ακομα και αν κοψουμε τοκατω σκληρο μερος και φυτων που δε εχουν ριζες και το βαλουμε σε νερο θα αναπτυξει ριζικο συστημα και θα ειναι ετοιμο για φυτευση.

Written by

2 σχόλια.Γραψτε και εσεις ενα σχολιο:

Ανώνυμος είπε...

Τυχαία βρήκα το blog σου βρε Βαγγέλα και μπορώ να πω πως τα σπάει! Φαίνεσαι καλό μαστόρι, θα σε παρακολουθώ!

Νικ

Παπίτσα είπε...

"Στο μαρουλι και τις σαλατες μπορουμε να κανουμε και μια αλλη διαδικασια για να εχουμε παντα συγκομιδη.Μαζευουμε τα εξωτερικα φυλλα."

Πράγματι. Αλλά αυτό δε μπορείς να το κάνεις παραπάνω από 3-4 φορές, καθώς μετά από πολύ καιρό αλλοιώνεται η γεύση του μαρουλιού. Κατα τ' άλλα και γω κόβω πρώτα γύρω γύρω και μετά από λίγο καιρό τα ξεπατώνω εντελώς.

© 2013 iPRESS. All rights resevered. Designed by Templateism